Online bankieren

#
Wist u dat…
  • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
  • u nu kan huren, en later kopen?
Ontdek HappyNest

Online bankieren

  • Vraag het aan Fintro
#
Wist u dat…
  • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
  • u nu kan huren, en later kopen?
Ontdek HappyNest
SPONSORING

De PrixFintroPrijs, Supporting Young Artists

WAT?

Eén van de belangrijkste cultuurprijzen in België

Sinds 2021 kent Fintro elk jaar meer dan 80.000 euro prijzengeld toe aan cultuurprojecten in 5 categorieën.

VOOR WIE?

Een prijs voor jonge artiesten tussen 18 en 32 jaar

De prijs moedigt hen aan durf, visie en maatschappelijk engagement te tonen in de manier waarop ze hun kunst benaderen.

HOE?

Professionals dragen kandidaten voor

Potentiële kandidaten worden voorgedragen door onder andere personen en organisaties die actief zijn in de kunstwereld.

Fintro gelooft in de creatieve kracht van jonge mensen

Een sterke samenleving wordt gebouwd door frisse denkers, bevlogen doeners en warme verbinders.

Fintro en al zijn bankagenten geloven allereerst in de creatieve kracht van jonge mensen. Met hun nieuwe verhalen en visie vormen ze vandaag het fundament van onze toekomst.

Daarom beloont Fintro jaarlijks jonge kunstenaars die ons uitdagen om na te denken over de wereld van morgen.

Vijf categorieën

De PrixFintroPrijs bekroont artiesten in 5 categorieën

Nederlandstalige literatuur

Jonge auteurs van origineel Nederlandstalig literair werk in alle genres, maar ook van theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs komen in aanmerking voor deze prijs.

Beeldende kunsten

Komen in aanmerking: jonge artiesten in beeldende kunst van wie minstens één werk is opgenomen in een collectie of tentoonstelling van een erkend museum, galerie of festival.

Franstalige literatuur

Jonge auteurs van origineel Franstalig literair werk in alle genres, maar ook van theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs kunnen als kandidaat worden voorgedragen.

Dans en theater

Jonge choreografen en dansers in alle genres kunnen deelnemen in deze categorie.

Film en fotografie

Deze categorie staat open voor regisseurs, cameramensen en filmscenaristen van een origineel werk, ongeacht het genre.

Wie kan een kandidaat voordragen?

Zoals bepaald in het reglement kan een artiest zich niet zelf kandidaat stellen. Elke persoon, vereniging of organisatie die zich actief bezighoudt met één van de categorieën kan echter een jong talent voordragen.

Bovendien speurt een professionele jury het hele land af naar creatieve jonge mensen die aandacht en steun verdienen om hun talent ten volle te kunnen ontwikkelen.

Wie kiest de laureaten?

In elke categorie worden de kandidaturen beoordeeld door een vakjury die telkens uit vijf personen bestaat. De juryleden zijn gekozen op basis van hun expertise en autoriteit in de discipline waarvoor ze moeten jureren: vakjournalisten, curatoren en/of museumdirecteurs, gerespecteerde kunstenaars, enz.

In elke categorie ontvangt de laureaat een geldsom van 10.000 euro (incl. btw). De tweede en derde plaats binnen elke categorie zijn telkens goed voor een geldsom van 2.000 euro (incl. btw).

De Publieksprijs

Ook het brede publiek kan online stemmen op de kandidaat van hun keuze. In elke categorie krijgt de winnaar van de Publieksprijs een geldsom van 2.000 euro (incl. btw). 

Bekijk de kandidaten en stem voor de Publieksprijs. Nog tot 31/08 maakt u kans op een FNAC-bon van 50 euro! Meer weten over de kandidaten

PrixFintroPrijs Community

Fintro geeft alle finalisten ook de kans om toe te treden tot de PrixFintroPrijs Community en verder open te bloeien via:

  • artist in residence-projecten,
  • expo’s,
  • professionele en zakelijke begeleiding, enz.

Ontdek het volledige aanbod

ONTDEK DE VIDEO’S
Gerenommeerde ambassadeurs
Een aantal bekende persoonlijkheden uit verschillende kunstdisciplines hebben zich ertoe verbonden de PrixFintroPrijs te ondersteunen en te promoten.
Koen Vanmechelen
Hedendaags conceptueel artiest. Zijn meest bekende werk is ongetwijfeld het « Cosmopolitan Chicken Project” ; een internationaal programma van regionale en nationale kippen.
Hans Op de Beeck
Belgische multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij verwierf internationale bekendheid dankzij zijn artistiek werk onder de vorm van grootschalige installaties over prozaïsche maar poëtisch vertaalde thema’s.
Luc et Jean-Pierre Dardenne
De gebroeders Dardenne zijn twee Belgische regisseurs. Zij hebben opmerkelijk werk gemaakt en worden als de grootste vertegenwoordigers van de Europese geëngageerde film beschouwd.
Geneviève Damas
Actrice, regisseur en auteur. Als artiest is ze ook verbonden aan het 'Théâtre Les Tanneurs'. Met haar eerste roman 'Si tu passes à la rivière', in 2011 gepubliceerd bij uitgeverij Luce Wilquin behaalde ze de 'Prix des Cinq Continents de la Francophonie' en de 'Prix Victor Rossel'. Met haar laatste roman 'Jacky' (2021) behaalde ze de 'Prix d'Honneur Filigranes 2021'.
David Courier
Deze romanist, een cultuurjournalist die al enkele jaren voor de Brusselse zender BX1 werkt, heeft een gepassioneerde relatie met boeken en podiumkunsten. Hij staat aan de wieg van verschillende televisieprogramma's, waaronder ‘Le courrier recommandé’, gewijd aan de podiumkunsten (theater, dans, circus, ...).
Michaël R. Roskam
Deze Belgische regisseur regisseerde in 2011 zijn eerste langspeelfilm (Rundskop), waarmee hij een Oscarnominatie won.
Warre Borgmans
Deze Belgische acteur heeft een lange carrière in het theater. Warre Borgmans heeft ook verschillende rollen gespeeld in vele tv-series zoals ‘Windkracht 10’, ‘Het eiland’, ‘Kulderzipken’ en ‘Stille Waters’. En hij was ook op het grote scherm te zien in de speelfilms ‘Blinker’, ‘Team Spirit 2’ en ‘Buitenspel’.
Thierry Bellefroid
Thierry Bellefroid is TV-Journalist, schrijver en criticus (1966). Hij is een van de toonaangevende literaire journalisten van het land via o.m. zijn literatuurprogramma Sous Couverture (RTBF).