Menu

De PrixFintroPrijs, Supporting Young Artists

Fintro gelooft in mensen. Een sterke samenleving wordt gebouwd door frisse denkers, bevlogen doeners en warme verbinders. Door wie zijn verantwoordelijkheid neemt maar zich ook bekommert om de kwetsbaren onder ons. Maar bovenal geloven Fintro en al haar bankagenten in de creatieve kracht van jonge mensen. Met hun nieuwe verhalen vormen ze vandaag het fundament van onze toekomst.

Daarom beloont Fintro jaarlijks jonge kunstenaars die blijk geven van durf, visie en maatschappelijk engagement. Jonge artiesten, tussen 18 en 32 jaar oud, wiens onmiskenbaar talent mens en maatschappij uitdaagt om in de spiegel naar morgen te kijken. Want in het kleine atelier, het lokale repetitiezaaltje of het schrijfhok in de tuin worden elke dag nieuwe verhalen gemaakt. De vele geëngageerde en creatieve jonge mensen uit alle uithoeken van het land verdienen dan ook echte aandacht en steun om wat ze in hun mars hebben ten volle te ontwikkelen.

De PrixFintroPrijs bestaat uit vijf categorieën: Nederlandstalige literatuur, Franstalige literatuur, Beeldende Kunst, Dans en Theater, en Film en Fotografie. De winnaar (laureaat) in elke categorie wordt beloond met een geldprijs van 10.000 €*. De tweede en derde finalisten krijgen elk 2.000 €*.

De winnaars van de Publieksprijzen gaan naar huis met 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

PrixFintroPrijs Supporting Young Artists

Nederlandstalige Literatuur

Jonge schrijvers van Nederlandstalig gepubliceerd en origineel literair werk in alle genres, maar evengoed auteurs van theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs kunnen worden voorgedragen.

De winnaar, verkozen door de vakjury, ontvangt 10.000 €. De tweede en derde finalisten krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Franstalige Literatuur

Jonge schrijvers van Franstalig gepubliceerd en origineel literair werk in alle genres, maar evengoed auteurs van theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs kunnen worden voorgedragen.

De winnaar, verkozen door de vakjury, ontvangt 10.000 €. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Beeldende Kunsten

Jonge artiesten in beeldende kunsten van wie minstens één werk opgenomen is in een collectie of tentoonstelling van een erkend museum, galerie of festival zijn de mogelijke kanshebbers op de PrixFintroPrijs.

De kunstenaar die door de vakjury in deze categorie als winnaar wordt uitgeroepen, ontvangt 10.000 €*. De tweede en derde finalisten krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Dans en Theater

Choreografen en dansers,… in alle genres, wiens talent mens en maatschappij uitdaagt om naar de toekomst te kijken komen in aanmerking.

De artiest die door de vakjury in deze categorie als winnaar wordt uitgeroepen, ontvangt 10.000 €*. De tweede en derde finalisten krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Film en Fotografie

Regisseurs, cameramensen, filmscenaristen van een origineel werk, wiens talent mens en maatschappij uitdaagt om naar de toekomst te kijken komen in aanmerking.De artiest die door de vakjury in deze categorie als winnaar wordt uitgeroepen, ontvangt 10.000 €*. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Hoe een kandidaat voordragen?

Elke persoon, vereniging of organisatie die zich actief bezighoudt met een van de vijf categorieën kan een jong talent voordragen via het onderstaand inschrijvingsformulier. Bovendien speurt een professionele jury het hele land af naar creatieve jonge mensen die aandacht en steun verdienen om hun talent ten volle te kunnen ontwikkelen. Een artiest kan niet zelf kandideren.

Verschillende vakjury’s kiezen de finalisten en de laureaat in elke categorie.

De inschrijvingsperiode voor de editie 2022 start op 14 maart 2022 en eindigt op 15 mei 2022 om 23u59.

Reglement preselectie

Wedstrijdreglement PrixFintroPrijs 2022

Een indrukwekkende lijst van ambassadeurs

Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen is een hedendaags Belgisch conceptueel kunstenaar. Zijn meest bekende project is zonder twijfel het Cosmopolitan Chicken Project, een wereldwijd kruisingsprogramma met nationale en regionale kippenrassen.

Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck is een Belgisch multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn artistiek werk onder de vorm van grootschalig opgevatte installaties, met prozaïsche maar poëtisch vertaalde onderwerpen.

Luc en Jean-Pierre Dardenne

Deze twee Belgische regisseurs hebben wereldwijd bekendheid verworven met hun aangrijpende, maatschappelijk geëngageerde films De gebroeders Dardenne hebben een opmerkelijk oeuvre uitgewerkt en worden beschouwd als de grote vertegenwoordigers van de Europese geëngageerde film.

Adeline Dieudonné

Adeline Dieudonné is een Belgische romanschrijfster en actrice . Haar eerste roman "La vrai Vie" werd in 20 talen vertaald en bekroond met de FNAC Prijs, de Prijs Renaudot van middelbare scholen en de Prijs van de lezers van ELLE. Met meer dan 300.000 lezers wordt haar talent bevestigd met haar roman "Kérozène", gepubliceerd bij de uitgeverij Iconoclaste.