Menu

De PrixFintroPrijs,  Supporting Young Artists

Fintro gelooft in mensen. Een sterke samenleving wordt gebouwd door frisse denkers, bevlogen doeners en warme verbinders. Door wie zijn verantwoordelijkheid neemt maar zich ook bekommert om de kwetsbaren onder ons. Maar bovenal geloven Fintro en al haar bankagenten in de creatieve kracht van jonge mensen. Met hun nieuwe verhalen vormen ze vandaag het fundament van onze toekomst.

'Daarom beloont Fintro jaarlijks jonge kunstenaars die blijk geven van durf, visie en maatschappelijk engagement. Jonge artiesten, tussen 18 en 32 jaar oud,  wiens onmiskenbaar talent mens en maatschappij uitdaagt om in de spiegel naar morgen te kijken. ’ Want in het kleine atelier, het lokale repetitiezaaltje of het schrijfhok in de tuin worden elke dag nieuwe verhalen gemaakt. De vele geëngageerde en creatieve jonge mensen uit alle uithoeken van het land verdienen dan ook echte aandacht en steun om wat ze in hun mars hebben ten volle te ontwikkelen.

De PrixFintroPrijs bestaat uit drie categorieën: een prijs voor het bewegende verhaal (film, theater en dans), voor het beeldend verhaal (schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie) en voor het geschreven verhaal (literatuur). De winnaar in elke categorie wordt beloond met een geldprijs van 12.000 €. De tweede en derde finalist  krijgen elk 2.000 €.

De winnaars van de Publieksprijzen gaan naar huis met 3.000 €.

FINTRO. Gaat ver, blijft dichtbij

PrixFintroPrijs Supporting Young Artists

Het bewegende verhaal : Film, theater en dans

Regisseurs, cameramensen, filmscenaristen van een origineel werk, choreografen en dansers in alle genres, wiens talent mens en maatschappij uitdaagt om naar de toekomst te kijken komen in aanmerking.

De artiest die door de vakjury in deze categorie als winnaar wordt uitgeroepen, ontvangt 12.000 €. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €.

Het beeldend verhaal: Schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie

Jonge artiesten in beeldende kunst en  fotografen van wie minstens één werk opgenomen is in een collectie of tentoonstelling van een erkend museum, galerie of festival zijn de mogelijke kanshebbers op de PrixFintroPrijs.

De kunstenaar  die door de vakjury in deze categorie als winnaar wordt uitgeroepen, ontvangt 12.000 €. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €.

Het geschreven verhaal: Literatuur

Jonge schrijvers van Nederlandstalig gepubliceerd en origineel literair werk in alle genres, maar evengoed auteurs van theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs kunnen worden voorgedragen.

De winnaar, verkozen door de vakjury, ontvangt 12.000 €. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €.

Hoe een kandidaat voordragen? 

Elke persoon, vereniging of organisatie die zich actief bezighoudt met een van de drie categorieën kan een jong talent voordragen via het onderstaand inschrijvingsformulier. Bovendien speurt een professionele jury het hele land af naar creatieve jonge mensen die aandacht en steun verdienen om hun talent ten volle te kunnen ontwikkelen. Een artiest kan niet zelf kandideren.

Kandidaten voordragen kan tot en met 15 mei 2021. Op 21 oktober 2021 worden alle winnaars bekendgemaakt.

De verschillende vakjury’s kiezen uiteindelijk de finalisten en de winnaar in elke categorie. De winnaar van de Fintro Publieksprijs wordt via een stemming door het grote publiek gekozen.

Een indrukwekkende lijst van ambassadeurs

Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen is een hedendaags Belgisch conceptueel kunstenaar. Zijn meest bekende project is zonder twijfel het Cosmopolitan Chicken Project, een wereldwijd kruisingsprogramma met nationale en regionale kippenrassen.

Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck is een Belgisch multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn artistiek werk onder de vorm van grootschalig opgevatte installaties, met prozaïsche maar poëtisch vertaalde onderwerpen.

Luc en Jean-Pierre Dardenne

Deze twee Belgische regisseurs hebben wereldwijd bekendheid verworven met hun aangrijpende, maatschappelijk geëngageerde films De gebroeders Dardenne hebben een opmerkelijk oeuvre uitgewerkt en worden beschouwd als de grote vertegenwoordigers van de Europese geëngageerde film.

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers is een Vlaamse schrijver van romans en theaterstukken. In maart 2009 verscheen de roman Wij”, het eerste deel van een drieluik rond geheugen en identiteit, afgesloten in 2016 met WIL. Deze laatste roman werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs (vak- en lezersjury).

Adeline Dieudonné

Adeline Dieudonné is een Belgische romanschrijfster en actrice . Haar eerste roman "La vrai Vie" werd in 20 talen vertaald en bekroond met de FNAC Prijs, de Prijs Renaudot van middelbare scholen en de Prijs van de lezers van ELLE. Met meer dan 300.000 lezers wordt haar talent bevestigd met haar roman "Kérozène", gepubliceerd bij de uitgeverij Iconoclaste.

De Publieksprijs

De Publieksprijs wordt gelanceerd op 14 juni 2021. Iedereen krijgt de gelegenheid te stemmen op de kandidaat van hun voorkeur uit de voorgedragen lijst van kandidaten via de website of sociale media. De winnaars van de publieksprijs gaan naar huis met 3.000 euro op zak!

Maar er is meer!

Elke deelnemer die stemt, maakt kans op een FNAC boekenbon ter waarde van 50 euro.

Afspraak op 14 juni!