Menu

De PrixFintroPrijs, Supporting Young Artists

Fintro gelooft in mensen. Een sterke samenleving wordt gebouwd door frisse denkers, bevlogen doeners en warme verbinders. Door wie zijn verantwoordelijkheid neemt maar zich ook bekommert om de kwetsbaren onder ons. Maar bovenal geloven Fintro en al haar bankagenten in de creatieve kracht van jonge mensen. Met hun nieuwe verhalen vormen ze vandaag het fundament van onze toekomst.

Daarom beloont Fintro jaarlijks jonge kunstenaars die blijk geven van durf, visie en maatschappelijk engagement. Jonge artiesten, tussen 18 en 32 jaar oud, wiens onmiskenbaar talent mens en maatschappij uitdaagt om in de spiegel naar morgen te kijken. Want in het kleine atelier, het lokale repetitiezaaltje of het schrijfhok in de tuin worden elke dag nieuwe verhalen gemaakt. De vele geëngageerde en creatieve jonge mensen uit alle uithoeken van het land verdienen dan ook echte aandacht en steun om wat ze in hun mars hebben ten volle te ontwikkelen.

De PrixFintroPrijs bestaat uit vijf categorieën: Nederlandstalige literatuur, Franstalige literatuur, Beeldende Kunst, Dans en Theater, en Film en Fotografie. De winnaar (laureaat) in elke categorie wordt beloond met een geldprijs van 10.000 €*. De tweede en derde finalisten krijgen elk 2.000 €*.

De winnaars van de Publieksprijzen gaan naar huis met 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Publieksprijs

De stemperiode voor de Publieksprijs, editie 2023 van de PrixFintroPrijs, zal worden gepubliceerd in mei 2023.

PrixFintroPrijs Supporting Young Artists

Nederlandstalige Literatuur

Jonge schrijvers van Nederlandstalig gepubliceerd en origineel literair werk in alle genres, maar evengoed auteurs van theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs kunnen worden voorgedragen.

De winnaar, verkozen door de vakjury, ontvangt 10.000 €. De tweede en derde finalisten krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Franstalige Literatuur

Jonge schrijvers van Franstalig gepubliceerd en origineel literair werk in alle genres, maar evengoed auteurs van theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs kunnen worden voorgedragen.

De winnaar, verkozen door de vakjury, ontvangt 10.000 €. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Beeldende Kunsten

Jonge artiesten in beeldende kunsten van wie minstens één werk opgenomen is in een collectie of tentoonstelling van een erkend museum, galerie of festival zijn de mogelijke kanshebbers op de PrixFintroPrijs.

De kunstenaar die door de vakjury in deze categorie als winnaar wordt uitgeroepen, ontvangt 10.000 €*. De tweede en derde finalisten krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Dans en Theater

Choreografen en dansers,… in alle genres, wiens talent mens en maatschappij uitdaagt om naar de toekomst te kijken komen in aanmerking.

De artiest die door de vakjury in deze categorie als winnaar wordt uitgeroepen, ontvangt 10.000 €*. De tweede en derde finalisten krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Film en Fotografie

Regisseurs, cameramensen, filmscenaristen van een origineel werk, wiens talent mens en maatschappij uitdaagt om naar de toekomst te kijken komen in aanmerking.De artiest die door de vakjury in deze categorie als winnaar wordt uitgeroepen, ontvangt 10.000 €*. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €*.

*BTW inbegrepen

Hoe een kandidaat voordragen?

Elke persoon, vereniging of organisatie die zich actief bezighoudt met een van de vijf categorieën kan een jong talent voordragen via het onderstaand inschrijvingsformulier. Een artiest kan niet zelf kandideren.De inschrijvingsperiode voor de editie 2023 start op 6 februari 2023 en eindigt op 31 maart 2023 om 23u59.

Een indrukwekkende lijst van ambassadeurs

Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen is een hedendaags Belgisch conceptueel kunstenaar. Zijn meest bekende project is zonder twijfel het Cosmopolitan Chicken Project, een wereldwijd kruisingsprogramma met nationale en regionale kippenrassen.

Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck is een Belgisch multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn artistiek werk onder de vorm van grootschalig opgevatte installaties, met prozaïsche maar poëtisch vertaalde onderwerpen.

Luc en Jean-Pierre Dardenne

Deze twee Belgische regisseurs hebben wereldwijd bekendheid verworven met hun aangrijpende, maatschappelijk geëngageerde films De gebroeders Dardenne hebben een opmerkelijk oeuvre uitgewerkt en worden beschouwd als de grote vertegenwoordigers van de Europese geëngageerde film.

Geneviève Damas

Geneviève Damas is een bekende actrice, regisseur en auteur. Ze is ook artiest verbonden aan het Théâtre Les Tanneurs. Ze behaalde de « Prix des Cinq Continents de la Francophonie » en de « Prix Victor Rossel » voor haar eerste roman « Si tu passes la rivière » gepubliceerd bij de uitgeverij Luce Wilquin in 2011. Haar laatste roman « Jacky », verschenen in 2021 bij Gallimard heeft de « Prix d’Honneur Filigranes 2021 » behaald.

David Courier

David Courier is een cultureel journalist die sedert een aantal jaren reeds voor de Brusselse zender BX1 werkt. Deze romanschrijver van opleiding heeft altijd een gepassioneerde relatie met boeken en podiumkunst onderhouden. Hij staat ook aan de wieg van verschillende tv programma’s waaronder ‘ "Le courrier recommandé", gewijd aan podiumkunsten (theater, dans, circus,…). Hij leidt ook regelmatig « bords de scènes », en discussies na de optredens met het publiek, en de artiesten.

Michaël R. Roskam

Michaël R. Roskam is een Belgisch filmregisseur. In 2011 regisseerde hij zijn eerste langspeelfilm Rundskop, waarmee hij een Oscarnominatie in de wacht sleepte.

Warre Borgmans

Warre Borgmans is een alom bekend Vlaams acteur. Hij heeft een lange carrière in het theater. Ook op het kleine scherm vertolkte Borgmans diverse rollen in vele series als “Windkracht 10”, “Het eiland”, “Kulderzipken” en “Stille Waters”. Als acteur in langspeelfilms speelde hij in de “Blinker”-films, “Team Spirit 2” en “Buitenspel”.

Maxime Storms

Maxime Storms is acteur en theatermaker. In 2010 richtte hij met Katrien Valckenaers het gezelschap Ballet Dommage op. Hun voorstellingen, absurd en bevreemdend, tot buiten de grenzen van de theaterzaalgaan, zonder de relatie met de realiteit uit het oog te verliezen. In de herkenbare verhalen zit steeds een sprankje troost of hoop. Maxim Storms werd in 2021 bekroond als winnaar van de PrixFintroPrijs – Bewegende Kunst.