Menu

PrixFintroPrijs Community

De PrixFintroPrijs Community brengt jonge kunstenaars samen

De PrixFintroPrijs geeft maar liefst 80.000* € aan jonge, geëngageerde kunstenaars. Daarnaast bouwt Fintro een creatieve community uit, exclusief voor de finalisten van deze prijs. Artiesten en organisaties bieden als Community Partners hun expertise en medewerking aan via mentorships, writers/artists in residence en zakelijke ondersteuning. De inschrijvings-en werkingsmodaliteiten zullen bepaald worden door een community-reglement.

Bovendien wil de PrixFintroPrijs Community een creatieve hub worden waar onze jonge geëngageerde talenten inspiratie vinden en ideeën kunnen uitwisselen.

Hoe kan een finalist zich inschrijven voor een onderdeel van het Community aanbod?

Alle finalisten van elke editie van de PrixFintroPrijs zullen persoonlijk aangeschreven worden met de informatie over de inschrijvingsmogelijkheden voor drie van de voorgestelde projecten waarbij een orde van voorkeur wordt gevraagd.

*BTW inbegrepen

Ik schrijf me in

Partners PrixFintroPrijs Community editie 2022

LABIOMISTA, KOEN VANMECHELEN

LABIOMISTA is een unieke samenwerking tussen kunstenaar Koen Vanmechelen en de Stad Genk. Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg ontplooit zich een permanent en evoluerend kunstwerk dat u uitnodigt, uitdaagt en inspireert. Het is een broedplek voor nieuwe ideeën en samenwerkingen. En het vormt een ontmoetingsplek voor alle soorten op deze wereld. Een tuin van orde enchaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelens wonderlab.

Kunstenaar Koen Vanmechelen mag zijn werk tonen in Firenze, naast Caravaggio: "Feestje in mijn hoofd"- januari 2022

Het Uffizi in Firenze, een van de belangrijkste kunstmusea van de wereld, toont uitzonderlijk 30 recente werken van de Limburgse kunstenaar Koen Vanmechelen naast de werken van Botticelli, Caravaggio en andere kunstenaars uit de befaamde collectie.Benieuwd ? Lees meer hier.

Labiomista biedt:

  • Mentorship
  • Artist in Residence
Lees hier meer over Labiomista in Genk.

HET HUIS VAN HERMAN TEIRLINCK

Herman Teirlinck was één van de meest veelzijdige culturele figuren uit de vorige eeuw. Met zijn oeuvre en vernieuwende kracht als inspiratiebron, zijn engagement en zijn aandacht voor de gemeenschap, kreeg zijn huis in 2017 - 50 jaar na zijn overlijden - een nieuwe bestemming: een ontmoetingsplek voor schrijvers, artiesten, lezers, wandelaars. Het huis en de tuin zijn een parel, een nieuw cultureel ijkpunt voor Beersel en ver daarbuiten, met als inzet gemeenschapsvorming, artistieke uitwisseling en culturele gastvrijheid.

Wat het Huis van Herman Teirlinck biedt:

  • Artist in Residence
Lees hier meer over het Huis van Herman Teirlinck in Beersel.

EMBRACE: SPACE FOR ART, CREATION, AND REGENERATION

Embrace is een internationale organisatie die steun, ruimte, tijd en zuurstof biedt aan visionaire mensen uit de kunst, wetenschappen, klimaatbescherming en mensenrechten. Met haar wereldwijde residenties brengt ze deze ‘beschermers van cultuur, natuur, humanisme en democratie’ samen in een afgelegen, serene omgeving. Plekken waar creativiteit, curiositeit, engagement en open dialoog vrij spel krijgen. Om vanuit desynergie tussen denkers en doeners een sterker zelfbewustzijn en betere wereld te creëren.

Wat biedt Embrace:

  • Artist in Residence
  • Op een unieke locatie: Breachacha Castle, Isle of Cole, Schotland

Lees hier meer over Embrace: space for art, creation, and regeneration.

ALBA, HUIS VAN GEDEELDE TALENTEN

Met het artistieke project ‘Alba’ blaast Mélanie de Biasio nieuw en ontluikend leven in het oude Consulaat van Italië in Charleroi. Het huis is een warme ontmoetingsplek en oplaadpunt voor kunstenaars die aan de dageraad van iets nieuws staan. Waar ieders talenten elkaar kruisen, aanraken en misschien zelfs verstrengeld geraken. Om van daaruit samen, in alle vrijheid onontgonnen en onverwachte artistieke wegen te verkennen.

Wat biedt l’Alba:

  • Writer in Residence
Lees hier meer over Alba in Charleroi. 

MARX VAN RANST VERMEERSCH & PARTNERS (MVVP)

MVVP is een full-service advocatenkantoor met ruime ervaring in de creatieve en culturele wereld, o.m. op het gebied van intellectuele eigendomsrechten, media- en entertainmentrecht. Tot haar cliënteel behoren kunstenaars en artiesten, maar ook uitgevers, platenlabels, TV- en filmmaatschappijen, fotoagentschappen, theater- en dansgezelschappen, kunstgalerijen en maatschappijen voor collectief auteursrechtenbeheer. MVVP wil aanstormend talent graag wegwijs maken in het juridische labyrint van deze boeiende sectoren.

Wat biedt MVVP:

  • Webinars over copyright en contracten

Lees hier meer over MVVP in Brussel.

HET HUIS VAN DE DICHTER

HetHuis van de Dichter, was tot begin 2009 de woonst van dichter Gwy Mandelinck, oprichter, bezieler en organisator van het Poëziefestival in Watou.

De woning dateert van 1841 en werd door de jaren heen zo goed als in zijn oorspronkelijke staat bewaard: olmen vloeren, authentieke deuren, getaande blauwsteen, een bakstenen kelder... Je kunt over het huis heel wat vertellen en dat de muren geschiedenis ademen, maar vooral dat het huis ‘inspireert’.

HetHuis van de Dichter vind je in centrum Watou, op een boogscheut van de kerk en toch meteen in volkomen stilte en natuurgebied aan de rand van het dorp. De zongerichte tuin met uitzicht over de omliggende akkers en Frankrijk, leent zich zonder vergelijk tot heerlijk mijmeren tot ver na zonsondergang.

Sinds begin 2018 wordt het 'Huis van de Dichter' zestien weken per jaar opengesteld als schrijfresidentie voor auteurs die in Vlaanderen en Nederland wonen en werken. Auteurs uit alle genres zijn welkom, van alle leeftijden, diverse achtergrond, komaf en cultuur. De schrijfresidentie biedt ook bewust ook kansen aan auteurs met andere roots en auteurs die in co-creatie samenwerken met andere kunstenaars

Wat biedt HetHuis van de Dichter’:

  • Schrijfresidenties.

Lees hier meer over het ‘huis van de dichter'