Menu

De PrixFintroPrijs, Supporting Young Artists

Fintro en al haar bankagenten geloven in de creatieve kracht van jonge mensen. Met hun nieuwe verhalen vormen ze vandaag het fundament van onze toekomst.

Daarom beloont Fintro jaarlijks jonge kunstenaars tussen 18 en 32 jaar, die blijk geven van durf, visie en maatschappelijk engagement. En wiens onmiskenbaar talent ons uitdaagt om in de spiegel naar morgen te kijken.

Finalisten editie 2021

In het voorjaar van 2021 konden personen, verenigingen en organisaties een jong talent voordragen. Tegelijk schuimde een professionele jury het hele land af naar beloftevolle creatieve geesten. Ontdek hieronder de drie finalisten per categorie.

En de winnaars zijn …

Op 24 november 2021 maken we tijdens een feestelijke uitreikingsceremonie in Antwerpen bekend wie er de eerste, tweede en derde plaats in elke categorie in de wacht sleept. Ook de namen van de 4 winnaars van de Publieksprijs (1 per categorie) worden tijdens deze ceremonie bekendgemaakt.

  • De laureaten (winnaars van de eerste plaats) worden beloond met € 12.000
  • De winnaars van de 2de en 3de plaats ontvangen elk € 2.000
  • De 4 winnaars van de Publieksprijs gaan naar huis met € 3.000

De avond staat in teken van artistieke verbeelding en verbinding, en wordt gepresenteerd door comédienne Serine Ayari.

Meer dan een geldsom

De geldprijzen zijn slechts één aspect van de PrixFintroPrijs. Kunst gaat immers om mensen verbinden. Elkaar zuurstof geven en inspireren. Daarom bouwt Fintro met alle laureaten een PrixFintroPrijs-community uit. Hierin kunnen de jonge geëngageerde talenten via het contact met elkaar verder openbloeien. Fintro neemt daarnaast ook een aantal partners uit de artistieke wereld onder de arm om deze community met raad en daad te ondersteunen. Denk onder meer aan artists in residence-projecten, expo’s, webinars of zakelijke begeleiding.

PrixFintroPrijs Supporting Young Artists

Het bewegende verhaal : Film, theater en dans

Regisseurs, cameramensen, filmscenaristen van een origineel werk, choreografen en dansers in alle genres, wiens talent mens en maatschappij uitdaagt om naar de toekomst te kijken komen in aanmerking.

De artiest die door de vakjury in deze categorie als laureaat wordt uitgeroepen, ontvangt 12.000 €. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €.

Het beeldend verhaal: Schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie

Jonge artiesten in beeldende kunst en fotografen van wie minstens één werk opgenomen is in een collectie of tentoonstelling van een erkend museum, galerie of festival zijn de mogelijke kanshebbers op de PrixFintroPrijs.

De kunstenaar die door de vakjury in deze categorie als laureaat wordt uitgeroepen, ontvangt 12.000 €. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €.

Het geschreven verhaal: Literatuur

Jonge schrijvers van Nederlandstalig gepubliceerd en origineel literair werk in alle genres, maar evengoed auteurs van theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs kunnen worden voorgedragen.

De laureaat, verkozen door de vakjury, ontvangt 12.000 €. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 €.

De Publieksprijs

Hieronder vindt u de lijst van kandidaten die door de vakjury werden weerhouden in elk van de categorieën en die konden meedingen naar de Publieksprijs van de PrixFintroPrijs.

Ontdek de profielen van de kandidaten:

Het stemmen voor de Publieksprijs werd afgesloten op 16 juli 2021. Door te stemmen kon men kans maken op een Fnac-voucher ter waarde van 50 EUR. De winnaars van deze vouchers werden op de hoogte gebracht en hebben prijs reeds ontvangen.

Een indrukwekkende lijst van ambassadeurs

Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen is een hedendaags Belgisch conceptueel kunstenaar. Zijn meest bekende project is zonder twijfel het Cosmopolitan Chicken Project, een wereldwijd kruisingsprogramma met nationale en regionale kippenrassen.

Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck is een Belgisch multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn artistiek werk onder de vorm van grootschalig opgevatte installaties, met prozaïsche maar poëtisch vertaalde onderwerpen.

Luc en Jean-Pierre Dardenne

Deze twee Belgische regisseurs hebben wereldwijd bekendheid verworven met hun aangrijpende, maatschappelijk geëngageerde films De gebroeders Dardenne hebben een opmerkelijk oeuvre uitgewerkt en worden beschouwd als de grote vertegenwoordigers van de Europese geëngageerde film.

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers is een Vlaamse schrijver van romans en theaterstukken. In maart 2009 verscheen de roman Wij”, het eerste deel van een drieluik rond geheugen en identiteit, afgesloten in 2016 met WIL. Deze laatste roman werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs (vak- en lezersjury).

Adeline Dieudonné

Adeline Dieudonné is een Belgische romanschrijfster en actrice. Haar eerste roman "La vrai Vie" werd in 20 talen vertaald en bekroond met de FNAC Prijs, de Prijs Renaudot van middelbare scholen en de Prijs van de lezers van ELLE. Met meer dan 300.000 lezers wordt haar talent bevestigd met haar roman "Kérozène", gepubliceerd bij de uitgeverij Iconoclaste.

PrixFintroPrijs Supporting Young Artists : editie 2022

Ontdek begin 2022 de inschrijvingsdata voor de tweede editie van de PrixFintroPrijs Supporting Young Artists.