Menu

Laureaten PrixFintroPrijs 2022

En de laureaten van de PrixFintroPrijs 2022 zijn…

Op 20 oktober 2022 werden de laureaten van de tweede editie van de PrixFintroPrijs bekendgemaakt tijdens een officiële en uitreikingsceremonie in Brussel. De vakjury’s bepaalden per categorie welke laureaat naar huis ging met € 10.000*. De 2de en 3de finalist ontvingen telkens € 2.000*, de vijf winnaars van de Publieksprijs elk € :2.000*. Benieuwd? Ontdek hieronder meer over de laureaten en finalisten.

Persbericht Uitreikingsceremonie 20/10/2022

*BTW inbegrepen

Finalisten editie 2022

In het voorjaar van 2022 konden personen, verenigingen en organisaties een jong talent voordragen. Tegelijk schuimde een professionele jury het hele land af naar beloftevolle creatieve geesten. Uit de weerhouden kandidaten selecteerden de vakjury’s uiteindelijk drie finalisten per categorie. Ontdek ze hier.

Persbericht

Publieksprijs

Ontdek alle kandidaten die per categorie hebben meegedongen naar de Publieksprijs. 

Nederlandstalige literatuur: Moya De Feyter

Moya De Feyter is een Belgisch schrijfster en dichter. Zij studeerde theaterwetenschappen en schrijft theaterteksten, proza en poëzie. Moya is de initiatiefnemer van de klimaatdichters, een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Geïnspireerd door "Poets for the Planet" strijden zij met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld.

De 2de plaats is voor Carmien Michels. Hans Depelchin werd 3de finalist.

Franstalige literatuur: Clarisse Derruine

Clarisse Derruine is ingenieur en architecte. Door haar opleiding ontdekte ze de verrassende parallel tussen een bouwproject en literaire fictie: “Een huis schrijven is een verhaal bouwen”. Ze ontdekte ook een passie voor het creatieve proces dat voortkomt uit het oplossen van een probleem. Transformatie die meestal de ontbinding ervan vereist. Want dit verhaal is ook een uitnodiging om nog eens naar de levende wereld om ons heen te kijken. 

De 2de plaats is voor Lou Kanche. Pamela Ghislain werd 3de finalist.

Beeldende Kunsten: Maika Garnica

Maika Garnica behaalde haar Masterdiploma in de Vrije Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. In de praktijk van Maika staat de relatie tussen de omgeving, de toeschouwer en de kunstenaar centraal. Ze gebruikt vaak prototypes om de complexe relatie tussen vorm en materie te begrijpen, terwijl ze de positie van het lichaam inzet als vehikel voor sociale connecties. Door uiteenlopende en wisselende contexten verschuift de aard van het werk spontaan van sculpturen, over gebruiksvoorwerpen naar geluidsinstallaties. In haar keramische sculpturen en klankobjecten integreert Maika een performance component door de objecten te activeren. Zo bestudeert ze de complexe band tussen vorm en medium, en wordt klank bijna zichtbaar gemaakt. 

De 2de plaats wordt gedeeld door Hadassa Ngamba en Jonas Dehnen.  

Copyright foto: Vesna Faassen

Dans en Theater : Kinga Jaczewska

Kinga Jaczewska (Warsaw, PL) studeerde aan de London Contemporary Dance School, de Northern School of Contemporary Dance en P.A.R.T.S., waar ze afstudeerde in 2012. Na haar opleiding als danser en choreograaf onderzoekt ze de verhouding tussen beweging en perceptie van tijd. Vanuit een fascinatie voor het idee dat alles in constante beweging en verandering is, probeert ze te focussen op de vergeten ruimten tussen gebeurtenissen die schreeuwen om aandacht en de continuïteit die daar vaak in schuilt.Ze was te zien in het werk van onder meer Karl Van Welden en Andros Zins-Browne, en ontwikkelt momenteel haar eigen werk. Kinga zoekt aandacht voor wat gebeurt tussen specifieke gebeurtenissen of aandachtspunten in: de zogenaamde grijze zones en voor het proces zelf. 

De 2de plaats wordt gedeeld door Adja Fassa en Ezra Veldhuis.

Copyright foto: Wannes Cré

Film en Fotografie: Charlie Dewulf

Charlie Dewulf studeerde af aan het RITCS, het Royal Institute for Theatre, Cinema and Arts.Als één van de weinige transregisseurs in België begrijpt Charlie hoe belangrijk het is om LGBTQAI+ thema’s direct en indirect aan bod te laten komen in hun projecten. Charlie kreeg steun van het Vlaams Audiovisueel fonds voor o.a twee langspeelfilms, twee webseries en virtual reality project. Op sociale media gebruikt die humor en Disney figuren om queer thema's bespreekbaar te maken en een brug te bouwen tussen ondergerepresenteerde groepen en de media.

De 2de plaats is voor Sarah Lowie. Clyde Lepage werd 3de finalist.

Copyright foto : Dimitri Lowette

Winnaars Publieksprijs

Deze jonge, beloftevolle talenten werden als favoriet uitgeroepen door het grote publiek:

  • Nederlandstalige literatuur : Esohe Weyden
  • Franstalige literatuur: Clarisse Derruine
  • Beeldende Kunsten : Fran Van Coppenolle
  • Dans en Theater: Ezra Veldhuis
  • Film en fotografie : Charlie Dewulf

De PrixFintroPrijs Community

Wisselstroom van ideeën en inspiratie

Kunst gaat om mensen verbinden. Elkaar zuurstof geven en inspireren. Bovenop de geldprijzen geeft Fintro alle finalisten dan ook de kans om deel uit te maken van de PrixFintroPrijs Community. Artiesten en bedrijven bieden als Community Partners hun expertise en medewerking aan via mentorships, writers/artists in residence plaatsen en zakelijke ondersteuning. Daarnaast wil de Community een creatieve hub worden waar onze jonge geëngageerde talenten inspiratie vinden en ideeën kunnen uitwisselen.

Ontdek hier alles over de PrixFintroPrijs Community en haar partners.

PrixFintroPrijs Supporting Young Artists

Over de PrixFintroPrijs

Fintro en al haar bankagenten geloven in de creatieve kracht van jonge mensen. Met hun nieuwe verhalen vormen ze vandaag het fundament van onze toekomst. Daarom beloont Fintro jaarlijks jonge kunstenaars tussen 18 en 32 jaar, die blijk geven van durf, visie en maatschappelijk engagement. En wiens onmiskenbaar talent ons uitdaagt om in de spiegel naar morgen te kijken.

Ontdek begin 2023 de inschrijvingsdata voor de derde editie van de PrixFintroPrijs.

Een indrukwekkende lijst van ambassadeurs

Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen is een hedendaags Belgisch conceptueel kunstenaar. Zijn meest bekende project is zonder twijfel het Cosmopolitan Chicken Project, een wereldwijd kruisingsprogramma met nationale en regionale kippenrassen.

Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck is een Belgisch multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn artistiek werk onder de vorm van grootschalig opgevatte installaties, met prozaïsche maar poëtisch vertaalde onderwerpen.

Luc en Jean-Pierre Dardenne

Deze twee Belgische regisseurs hebben wereldwijd bekendheid verworven met hun aangrijpende, maatschappelijk geëngageerde films De gebroeders Dardenne hebben een opmerkelijk oeuvre uitgewerkt en worden beschouwd als de grote vertegenwoordigers van de Europese geëngageerde film.

Geneviève Damas

Geneviève Damas is een bekende actrice, regisseur en auteur. Ze is ook artiest verbonden aan het Théâtre Les Tanneurs. Ze behaalde de « Prix des Cinq Continents de la Francophonie » en de « Prix Victor Rossel » voor haar eerste roman « Si tu passes la rivière » gepubliceerd bij de uitgeverij Luce Wilquin in 2011. Haar laatste roman « Jacky », verschenen in 2021 bij Gallimard heeft de « Prix d’Honneur Filigranes 2021 » behaald.

David Courier

David Courier is een cultureel journalist die sedert een aantal jaren reeds voor de Brusselse zender BX1 werkt. Deze romanschrijver van opleiding heeft altijd een gepassioneerde relatie met boeken en podiumkunst onderhouden. Hij staat ook aan de wieg van verschillende tv programma’s waaronder ‘ "Le courrier recommandé", gewijd aan podiumkunsten (theater, dans, circus,…). Hij leidt ook regelmatig « bords de scènes », en discussies na de optredens met het publiek, en de artiesten.

Michaël R. Roskam

Michaël R. Roskam is een Belgisch filmregisseur. In 2011 regisseerde hij zijn eerste langspeelfilm Rundskop, waarmee hij een Oscarnominatie in de wacht sleepte.

Warre Borgmans

Warre Borgmans is een alom bekend Vlaams acteur. Hij heeft een lange carrière in het theater. Ook op het kleine scherm vertolkte Borgmans diverse rollen in vele series als “Windkracht 10”, “Het eiland”, “Kulderzipken” en “Stille Waters”. Als acteur in langspeelfilms speelde hij in de “Blinker”-films, “Team Spirit 2” en “Buitenspel”.

Maxime Storms

Maxime Storms is acteur en theatermaker. In 2010 richtte hij met Katrien Valckenaers het gezelschap Ballet Dommage op. Hun voorstellingen, absurd en bevreemdend, tot buiten de grenzen van de theaterzaalgaan, zonder de relatie met de realiteit uit het oog te verliezen. In de herkenbare verhalen zit steeds een sprankje troost of hoop. Maxim Storms werd in 2021 bekroond als winnaar van de PrixFintroPrijs – Bewegende Kunst.