Menu

Laureaten PrixFintroPrijs 2021

En de laureaten van de PrixFintroPrijs 2021 zijn …

Op 24 november 2021 werden de eerste laureaten van de PrixFintroPrijs bekendgemaakt tijdens een officiële en uitreikingsceremonie in Antwerpen. De vakjury’s bepaalden per categorie welke laureaat naar huis ging met € 12.000*. De 2de en 3de finalist ontvingen telkens € 2.000*, de vier laureaten van de Publieksprijs elk € 3.000*. Benieuwd? Ontdek hieronder meer over de laureaten en finalisten.

*BTW inbegrepen

BEWEGENDE VERHAAL: FILM, THEATER EN DANS

Maxim Storms, 1989, Gent

Maxim Storms is acteur en theatermaker. In 2012 beëindigde hij de opleiding master in het drama aan het KASK Gent. Samen met Katrien Valckenaers richtte Maxim het gezelschap Ballet Dommage op, waarmee ze de grenzen van de theatertaal en -zaal openbreken. Zijn (solo)werk is absurd, bevreemdend, dadaïstisch, zelfs humoristisch, zonder de relatie met de realiteit uit het oog te verliezen. Want zelfs in de ‘non-sense’ schuilt herkenbare betekenis.

De 2de plaats is voor regisseur en scenarist Anthony Nti. Danseres en choreografeNtela Hendrickx werd 3de finalist.

BEELDEND VERHAAL: SCHILDERKUNST, BEELDHOUWKUNST EN FOTOGRAFIE

Pierre Liebaert, 1990, Bergen

Pierre Liebaert studeerde fotografie aan de École supérieure des Arts de l’Image << Le 75 >> in Brussel. Zijn werk herbergt de realiteit in al haar hevigheid, chaos en lelijkheid. Maar evengoed in al haar schoonheid en kwetsbaarheid. Nadat hij als fotograaf intiem en fragiel werk maakte, richtte Liebaert zich op de schilderkunst. Hierbij duikt hij in het lichaam van de mens, in het lichaam van het schilderij, zelfs in het lichaam van de stad waarin het schilderij is ontstaan.

Beeldend kunstenaars Kasper Bosmans en Arnaud Eubelen delen de plaats van de 2de finalist.

GESCHREVEN VERHAAL: NEDERLANDSTALIGE LITERATUUR

Charlotte Van den Broeck, 1991, Turnhout

Charlotte Van den Broeck is dichteres/performer en schrijfster. Ze studeerde taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent en vervolgde met woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Samen met Arnon Grunberg verzorgde ze in 2016 als jongste gastlandspreker ooit de opening van de Frankfurter Buchmesse. Ze ervaart een sterke symbiose tussen haar werk en wie ze is als mens. Op het podium staan de‘zegbaarheid’ en lichamelijkheid van haar poëzie centraal.

De 2de plaats is voor dichter en schrijver Jens Meijen. Dichteres Dominique De Groen werd3de finalist.

GESCHREVEN VERHAAL: FRANSTALIGE LITERATUUR

Jean d’Amérique, 1994, Brussel

Jean D’Amérique is dichter, dramaturg en romanschrijver geboren in Côte-de-Fer, Haïti. Hij wordt beschouwd als een van de krachtige stemmen in de Haïtiaanse literatuur. Zijn werk ademt de meedogenloze ziel van zijn geboorteland, waar bloed, wapens en kadavers standaard tot het lexicon behoren. D’Amérique leidt schrijfworkshops en levert bijdragen aan verschillende literaire tijdschriften. Hij heeft verschillende theaterstukken op zijn actief en creëerde het internationale festival Transe Poétique.

De 2de plaats is voor dichteres en columniste Charline Lambert. Performer en schrijfster Marie Darah werd 3de finalist.

Laureaten Publieksprijs

Deze jonge, beloftevolle talenten werden als favoriet uitgeroepen door het grote publiek:

  • Anthony Nti - Bewegende verhaal
  • Laure Winants - Beeldend verhaal
  • Dominique De Groen - Geschreven verhaal Nederlandstalig
  • Aurélien Dony - Geschreven verhaal Franstalig

De PrixFintroPrijs Community

Wisselstroom van ideeën en inspiratie

Kunst gaat om mensen verbinden. Elkaar zuurstof geven en inspireren. Bovenop de geldprijzen geeft Fintro alle finalisten dan ook de kans om deel uit te maken van de PrixFintroPrijs Community. Artiesten en bedrijven bieden als Community Partners hun expertise en medewerking aan via mentorships, writers/artists in residence plaatsen en zakelijke ondersteuning. Daarnaast wil de Community een creatieve hub worden waar onze jonge geëngageerde talenten inspiratie vinden en ideeën kunnen uitwisselen. 

Ontdek hier alles over de PrixFintroPrijs Community en haar partners.

PrixFintroPrijs Supporting Young Artists

Over de PrixFintroPrijs

Fintro en al haar bankagenten geloven in de creatieve kracht van jonge mensen. Met hun nieuwe verhalen vormen ze vandaag het fundament van onze toekomst. Daarom beloont Fintro jaarlijks jonge kunstenaars tussen 18 en 32 jaar, die blijk geven van durf, visie en maatschappelijk engagement. En wiens onmiskenbaar talent ons uitdaagt om in de spiegel naar morgen te kijken.

Ontdek begin 2022 de inschrijvingsdata voor de tweede editie van de PrixFintroPrijs.

Een indrukwekkende lijst van ambassadeurs

Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen is een hedendaags Belgisch conceptueel kunstenaar. Zijn meest bekende project is zonder twijfel het Cosmopolitan Chicken Project, een wereldwijd kruisingsprogramma met nationale en regionale kippenrassen.

Hans Op de Beeck

Hans Op de Beeck is een Belgisch multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn artistiek werk onder de vorm van grootschalig opgevatte installaties, met prozaïsche maar poëtisch vertaalde onderwerpen.

Luc en Jean-Pierre Dardenne

Deze twee Belgische regisseurs hebben wereldwijd bekendheid verworven met hun aangrijpende, maatschappelijk geëngageerde films De gebroeders Dardenne hebben een opmerkelijk oeuvre uitgewerkt en worden beschouwd als de grote vertegenwoordigers van de Europese geëngageerde film.

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers is een Vlaamse schrijver van romans en theaterstukken. In maart 2009 verscheen de roman Wij”, het eerste deel van een drieluik rond geheugen en identiteit, afgesloten in 2016 met WIL. Deze laatste roman werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs (vak- en lezersjury).

Adeline Dieudonné

Adeline Dieudonné is een Belgische romanschrijfster en actrice. Haar eerste roman "La vrai Vie" werd in 20 talen vertaald en bekroond met de FNAC Prijs, de Prijs Renaudot van middelbare scholen en de Prijs van de lezers van ELLE. Met meer dan 300.000 lezers wordt haar talent bevestigd met haar roman "Kérozène", gepubliceerd bij de uitgeverij Iconoclaste.