Online bankieren

#
Wist u dat…
  • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
  • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Online bankieren

  • Vraag het aan Fintro
#
Wist u dat…
  • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
  • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App
SPONSORING

De PrixFintroPrijs, Supporting Young Artists

Eén van de gulste prijzen in België

Fintro geeft jaarlijks liefst 80.000 euro prijzengeld aan jonge artiesten tussen 18 en 32 jaar die blijk geven van durf, visie en maatschappelijk engagement. Want in het kleine atelier, het lokale repetitiezaaltje of het schrijfhok in de tuin worden elke dag nieuwe verhalen gemaakt die het fundament van onze toekomst vormen.

En de winnaars van de PrixFintroPrijs 2023 zijn...

De winnaars van de derde PrixFintroPrijs werden bekendgemaakt op een feestelijke avond in Brussel, op 12 oktober 2023. De juryleden kozen een laureaat per categorie. Die kreeg 10.000 € (incl. BTW). De nummers twee en drie kregen ieder 2.000 € (incl. BTW), net als de vijf winnaars van een Publieksprijs.

Persbericht over de prijsuitreiking van 12/10/2023.

Vijf categorieën

Ontdek hiernaast de laureaten en de finalisten

Nederlandstalige literatuur

Nederlandstalig origineel literair werk in alle genres, theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs inbegrepen.

Franstalige literatuur

Franstalig origineel literair werk in alle genres, theaterteksten, libretto’s, podcasts of blogs inbegrepen.

Beeldende kunsten

Artiesten van wie minstens één werk is opgenomen in een collectie of een tentoonstelling van een erkend museum, een galerie of festival.

Dans en Theater

Choreografen, dansers en theaterartiesten in alle genres.

Film en fotografie

Regisseurs, cameramensen en filmscenaristen van originele werken of fotografen van wie minstens één werk is opgenomen in een collectie of een tentoonstelling van een erkend museum, galerie of festival.

De Publieksprijs

Van 15 juni tot 31 augustus stemde het brede publiek massaal voor de kandidaat van hun keuze. De namen van de winnaars in elke categorie werden op 12 oktober bekendgemaakt

Deze jonge, beloftevolle talenten werden als favoriet uitgeroepen door het grote publiek:

PrixFintroPrijs Community

Fintro geeft alle finalisten ook de kans om toe te treden tot de PrixFintroPrijs Community en verder open te bloeien via:

  • artist in residence-projecten,
  • expo’s,
  • professionele en zakelijke begeleiding, enz.

Ontdek het volledige aanbod

IN BEELD
Een lijst gerenommeerde ambassadeurs
Een aantal bekende persoonlijkheden uit verschillende kunstdisciplines hebben zich ertoe verbonden de PrixFintroPrijs te ondersteunen en te promoten.
Koen Vanmechelen
Hedendaags conceptueel artiest. Zijn meest bekende werk is ongetwijfeld het « Cosmopolitan Chicken Project” ; een internationaal programma van regionale en nationale kippen.
Hans Op de Beeck
Belgische multidisciplinair beeldend kunstenaar. Hij verwierf internationale bekendheid dankzij zijn artistiek werk onder de vorm van grootschalige installaties over prozaïsche maar poëtisch vertaalde thema’s.
Luc et Jean-Pierre Dardenne
De gebroeders Dardenne zijn twee Belgische regisseurs. Zij hebben opmerkelijk werk gemaakt en worden als de grootste vertegenwoordigers van de Europese geëngageerde film beschouwd.
Geneviève Damas
Actrice, regisseur en auteur. Als artiest is ze ook verbonden aan het 'Théâtre Les Tanneurs'. Met haar eerste roman 'Si tu passes à la rivière', in 2011 gepubliceerd bij uitgeverij Luce Wilquin behaalde ze de 'Prix des Cinq Continents de la Francophonie' en de 'Prix Victor Rossel'. Met haar laatste roman 'Jacky' (2021) behaalde ze de 'Prix d'Honneur Filigranes 2021'.
David Courier
Deze romanist, een cultuurjournalist die al enkele jaren voor de Brusselse zender BX1 werkt, heeft een gepassioneerde relatie met boeken en podiumkunsten. Hij staat aan de wieg van verschillende televisieprogramma's, waaronder ‘Le courrier recommandé’, gewijd aan de podiumkunsten (theater, dans, circus, ...).
Michaël R. Roskam
Deze Belgische regisseur regisseerde in 2011 zijn eerste langspeelfilm (Rundskop), waarmee hij een Oscarnominatie won.
Warre Borgmans
Deze Belgische acteur heeft een lange carrière in het theater. Warre Borgmans heeft ook verschillende rollen gespeeld in vele tv-series zoals ‘Windkracht 10’, ‘Het eiland’, ‘Kulderzipken’ en ‘Stille Waters’. En hij was ook op het grote scherm te zien in de speelfilms ‘Blinker’, ‘Team Spirit 2’ en ‘Buitenspel’.
Thierry Bellefroid
Thierry Bellefroid is TV-Journalist, schrijver en criticus (1966). Hij is een van de toonaangevende literaire journalisten van het land via o.m. zijn literatuurprogramma Sous Couverture (RTBF).