Ik wil bouwen 

 
Mijn bouwproject praktisch voorbereiden

De bouw van uw eigen woning is een gigantisch project. Het is dan ook logisch dat u zich zo goed mogelijk wilt voorbereiden. Want hoe vindt u een bouwgrond? En wat zijn de voor- en nadelen van verschillende bouwformules? We geven u enkele tips.

 

Uw bouwgrond zoeken

Op internet vindt u heel wat Belgische immosites. Immoweb is de onbetwiste marktleider: de site is actief sinds 1996 en bestrijkt het hele Belgische grondgebied.

 

Wat moet u weten als u bouwgrond koopt?

Denk eraan om informatie in te winnen over uw bouwperceel vóór u de verkoopsovereenkomst ondertekent. Zo vermijdt u mogelijke problemen achteraf. Waarop moet u zeker letten?

 

Zelf bouwen of laten bouwen?

Bouwen kan in eigen beheer of onder leiding van een expert. Afhankelijk van uw budget, beschikbare tijd en specifieke wensen kiest u uit een brede waaier bouwformules, elk met hun eigen voor- en nadelen.

 

Wat is de rol van de architect?

Een goede architect kiezen is voor veel mensen een moeilijke opdracht. De architect moet immers uw ideeën vertalen in een ontwerp dat perfect aansluit bij uw wensen.

Administratieve formaliteiten

Bouwen doet u niet zomaar! Zo moet u zich aan een hele reeks voorschriften houden en er zijn bepaalde vergunningen nodig. Verlies zeker ook de notariële akte en de registratierechten niet uit het oog.

  • Stedenbouwkundige voorschriften

    Stedenbouw en ruimtelijke ordening zijn gewestelijke bevoegdheden. Elk gewest hanteert dan ook een eigen wetgeving.

  • De stedenbouwkundige vergunning aanvragen

    In welke gevallen hebt u een stedenbouwkundige vergunning nodig?
  • Notariskosten

    Alle bijkomende kosten die gepaard gaan met de aankoop van een grond of woning worden verzameld onder de overkoepelende term 'aktekosten'. Voor een openbare verkoop bedragen die kosten ongeveer 25% van de verkoopsom, voor een onderhandse verkoop is dat 15 à 20%.

 

Let op, geld lenen kost ook geld

 

  mijnwoning