Dividenden en coupons

2014 was het jaar van de voorzichtige belegger die zweert bij een eerder defensieve aanpak. De minder gunstige economische vooruitzichten voor de eurozone, de Europese Centrale Bank die steeds nadrukkelijker steunmaatregelen voorbereidt en de sluimerende politieke risico's in Oekraïne en Rusland: al die zaken stuurden de rentevoeten de voorbije zomer verder omlaag. Dat gaf de defensieve beleggingsfondsen (Instelling voor Collectieve Belegging of kortweg ‘ICB') een forse duw in de rug.

 

Pas in oktober kwamen de aandelenfondsen opnieuw aan zet waardoor de meer dynamische beleggingen een deel van hun achterstand konden inlopen. De index met de belangrijkste 20 Belgische aandelen is trouwens sinds het begin van het jaar flink de hoogte ingegaan.

 

Opmerkelijk is dat deze defensieve belegger - die doorgaans ook al een stukje ouder zal zijn - vooral gewonnen is voor gestructureerde producten. Dé winnaars waren gestructureerde obligaties die kapitaalbescherming combineren met vast gegarandeerde coupons en met een aantal variabele coupons die mee evolueren met bijvoorbeeld een korf van aandelen.

 

terug naar de trends