De leestips van Philippe Gijsels

 

De Windhandel, David Liss

In dit meeslepende boek gaan we op stap met Benjamin Weaver, een ex-bokser, door het achttiende-eeuwse Londen met zijn stinkende achterbuurten, schitterende paleizen, drukbezochte bordelen, chique theaters, imposante bankgebouwen en gruwelijke gevangenissen. Weaver onderzoekt de 'zelfmoord' van een speculant bij het ontstaan van de moderne financiële markten. En laat dat nu een onderwerp zijn waar auteur David Liss een proefschrift over schreef. Dit maakt het boek niet alleen spannend en leerrijk maar toont ook aan dat heel veel van de psychologie van de hedendaagse markten al helemaal aanwezig was bij zijn oorsprong. Angst en hebzucht zijn van alle tijden.

 

No Ordinary Disruption, Richard Dobbs, James Manyika en Jonathan Woetzel

Deze drie directeurs van het Mckinsey Global Institute hebben een zeer sterke en goed onderbouwde analyse geschreven over de vier grote trends of krachten die momenteel de wereldeconomie ingrijpend aan het veranderen zijn. De vier megatrends zijn:

  • urbanisatie,
  • een versnelde technologische ontwikkeling,
  • een verouderende wereldbevolking en
  • een grotere interne verwevenheid van de wereldeconomie.

   

  In 2025 zal Tianjin, een stad in China een BNP hebben dat gelijk is aan dat van Zweden. Meer dan de helft van de groei van de wereldeconomie zal in datzelfde jaar komen van 440 steden die de meesten onder ons momenteel slechts met heel veel moeite op een wereldkaart zouden kunnen aanduiden. In die optiek zal de sterke daling van de Chinese aandelen in 2015 naar alle waarschijnlijkheid maar een bliepje op het radarscherm geweest blijken te zijn.

   

  Reizen zonder John: Geert Mak

  In Reizen zonder John volgt Geert Mak het spoor van de legendarische schrijver John Steinbeck, die in het najaar van 1960 met zijn poedel Charley een ontdekkingsreis maakte dwars door het Amerika van die dagen. Die tocht beschreef Steinbeck in de klassieker 'Reizen met Charley', op zichzelf ook al een heel lezenswaardig boek.

  Precies vijftig jaar later vertrok Geert Mak vanaf het oude huis van Steinbeck op een inspectietocht in het voetspoor van Charley en John. De gevierde auteur van In Europa doet dat wel met de ogen van vandaag. Dit levert een sterk staaltje van comparatieve geschiedschrijving op. Zo krijgen we een goed inzicht in de hoogdagen van de babyboomgeneratie en de impact die deze periode nog steeds heeft op onze huidige maatschappij.

   

  Lees hier de leestips van Peter De Keyzer