Controle behouden of niet?

 

Sparen voor minderjarigen wordt wettelijk goed beschermd. Dat betekent dat u als ouder zonder goede reden niet zomaar aan het geld van uw kinderen kunt. En als grootouder hebt u al helemaal geen inspraak meer. En de kinderen zelf dan? Wel, dankzij uw spaarinspanningen kunnen zij vanaf hun 18de hun leven met meer vertrouwen in eigen handen nemen.


De wettelijke bescherming van het spaargeld van minderjarigen is natuurlijk een goede zaak. Het voorkomt ongetwijfeld heel wat misbruik. Als het geld niet meteen voor het kind bestemd is, kan in sommige gevallen zelfs de toestemming van de vrederechter vereist zijn. Die gaat dan na of het opgevraagde kapitaal wel de belangen van het kind dient. Als u absoluut toegang tot het spaargeld wilt behouden, kunt u dus beter in eigen naam sparen.


Wie controle zegt, heeft het natuurlijk ook over verantwoordelijkheid. Wat gaat uw kind op zijn of haar achttiende verjaardag doen als het plots een aanzienlijke som in handen krijgt? Zal uw kind daar verstandig en verantwoordelijk mee omgaan? Zoiets valt moeilijk te voorspellen. Als ouder kunt u uiteraard sparen in eigen naam en zo de controle behouden.


Voor de grootouders ligt dat moeilijker. Zij lopen immers het risico op een vroegtijdig overlijden. Het geld dat ze voor één of meerdere kleinkinderen voorzien hadden, valt dan gewoon in de erfenis. Wilt u graag de controle behouden over het spaarpotje van uw kinderen of kleinkinderen? Dat kan!


Meer informatie vindt u in ons specifiek dossier over de toekomst van uw kind.

 

 

Terug