Waarschuwing voor fraudepogingen via e-mail en telefoon (phishing)

Bij ‘phishing' proberen mensen met criminele bedoelingen via e-mail en/of telefoon te vissen naar vertrouwelijk gegevens. Daarna gebruiken ze die gegevens om toegang te krijgen tot de rekeningen van de slachtoffers. Bij diverse Belgische banken zijn klanten al het doelwit geweest van pogingen tot phishing.

 

Sinds enkele dagen worden er ook phishing e-mails verstuurd die zogezegd uitgaan van BNP Paribas Fortis. Internetcriminelen proberen daarmee, onder het mom van veiligheid, gebruikers naar een vervalste website te leiden waar ze gevraagd worden om vertrouwelijke gegevens in te voeren. De lay-out van zowel de e-mails als de vervalste webbpagina lijken bedrieglijk echt. Voor klanten die deze procedure volgen wordt er zelfs een telefonische oproep beloofd voor verdere opvolging. Uiteraard hebben de fraudeurs de bedoeling om met de verkregen gegevens zich aan te melden in PC banking in naam van de klant en frauduleuze overschrijvingen te doen.

 

U vindt hier een voorbeeld van een phishing e-mail die momenteel circuleert in naam van BNP Paribas Fortis. Vaak bestaan er meerdere versies van dergelijke frauduleuze e-mails, waarin dan wordt verwezen naar o.m. veiligheidsprocedures, het bijwerken van databanken of het installeren van updates. Het is dus een kwestie van voortdurend alert te zijn.

 

Wat mag u zeker niet doen:

  • geef geen vertrouwelijke gegevens of bv. een geheime code door via e-mail of aan de telefoon;
  • doe dit zeker nooit voor de codes die u in PC banking genereert met uw bankkaart en uw kaartlezer (“M1” of “M2” handtekeningen);

 

Wat vragen we u om wél te doen:

  • stuur verdachte e-mails verzonden in naam van BNP Paribas Fortis meteen door naar: phishing@bnpparibasfortis.com. Wij stellen alles in het werk om bedrieglijke sites op te sporen en ze zo snel mogelijk te laten verwijderen;
  • contacteer ons onmiddellijk indien u toch bent ingegaan op dergelijke mails en/of telefonisch gecontacteerd werd door deze criminelen. Onze specialisten zijn er voor al uw vragen op tel. 02 762 60 00 (ma.- vr. van 7 u. tot 22 u.; za. 9 u. tot 17 u.).