Geletterde mensen: volatiliteit

 

Horizon bekijkt geregeld een woord, een begrip, … uit de beleggingswereld en ontdoet het van onnodige geheimtaal. Vandaag hebben we het over volatiliteit.

  

Het beleggersjaar 2016 is dramatisch slecht gestart. Jaar-op-jaar noteren gezaghebbende indexen flink lager. In zo'n omgeving wordt steeds gewaarschuwd voor hoge volatiliteit. Volatiliteit geeft de mate van beweeglijkheid van aandelen, een beleggingsportefeuille, een index, een munt … . Een hoog cijfer duidt op een hoge volatiliteit. Bij een beursindex - de Dow Jones, de BEL 20, … - verraadt dat een grote onrust op de beurs. Individuele beleggingen met een hoge volatiliteit bewegen heftig en vaak.

  

Een hoge volatiliteit van een beleggingsportefeuille wijst erop dat de waarde van die portefeuille snel kan schommelen. Dat is niet bijzonder goed voor de gemoedsrust:

  • in de regel is de volatiliteit laag in periodes van stijgende koersen;
  • als de koersen globaal omlaag gaan, stijgt de volatiliteit heel sterk.

  

U onthoudt alvast dat de volatiliteit hoger is naarmate de koers binnen een bepaalde periode sterk schommelde, zowel op- als neerwaarts.

  • Stabiele aandelen hebben vaak een lage volatiliteit: ze hebben tamelijk stabiele vooruitzichten, zijn minder conjunctuurgevoelig, hebben meerdere ijzers in het vuur.
  • De aandelen van nieuwkomers of bedrijven die binnen een bijzonder conjunctuurgevoelige sector actief zijn, hebben minder stabiele vooruitzichten en zullen bijgevolg een hoge volatiliteit hebben.

  

Volatiliteit, wat hebt u eraan als belegger?

  

Ons magazine benadrukt steeds weer het belang van uw persoonlijke beleggersprofiel. Dat is ook zo voor volatiliteit:

  • bent u een voorzichtige belegger (conservatief of defensief beleggersprofiel), dan houdt u de volatiliteit van uw portefeuille best zo laag mogelijk. Een hoge volatiliteit wijst immers op hoge risico's en die wilt u uiteraard als voorzichtige belegger zoveel mogelijk vermijden;
  • bent u daarentegen een ondernemende belegger, dan biedt een periode met hoge volatiliteit mogelijkheden voor weliswaar onzekere speculatieve winsten. Maar bezint eer gij begint: een hoge volatiliteit brengt veel risico's met zich mee, precies de reden waarom defensieve beleggers volatiele aandelen of markten liever/beter mijden.

  

En de volatiliteit van uw portefeuille? In PC banking vindt u een duidelijk overzicht

  

PC banking (aangemeld > Sparen en beleggen > Portefeuille analyseren) berekent op elk gewenst moment de volatiliteit van een portefeuille. Volatiliteit is immers de belangrijkste indicator van het risicogehalte van die portefeuille. Op het ogenblik dat wij dit schrijven bedraagt de volatiliteit van de referentieportefeuille ‘Neutraal' 12,63%. Boven de 10% spreken we al van een flink verhoogde volatiliteit. Wijst PC banking uit dat de volatiliteit van uw portefeuille daaronder blijft, dan zit u aan de goede kant van het risico.

  

   

Terug