Lexicon

Adware: software die reclame bevat. "Ad" betekent "advertentie, reclame" in het Engels. Adware is gratis software waarin reclame wordt gemaakt.
Adware is meestal geen spyware (= software die uw computer bespioneert) omdat de gebruiker vooraf op de hoogte wordt gebracht dat de software reclame zal bevatten.

 

Antivirusprogramma: software waarmee u computervirussen kunt opsporen en verwijderen van eender welke drager (harde schijf, USB-stick, cd-rom enz.). Een antivirusprogramma is alleen maar doeltreffend als u regelmatig de nodige updates installeert. Er komen immers altijd nieuwe virussen bij en het programma speelt daar zo snel mogelijk op in. Aan u om deze bijwerkingen te installeren.

 

Browser: programma waarmee u op het internet kunt surfen. De twee meest gebruikte browsers op de markt zijn Internet Explorer (van Microsoft) en Firefox (van Mozilla).

 

Firewall: een systeem (software of apparatuur) dat ongeoorloofd verkeer verbiedt van en naar uw computer of uw netwerk. Alle berichten van en naar het internet verlopen via de firewall die alle informatie scant. Als de firewall gegevens vindt die niet beantwoorden aan de veiligheidscriteria, laat hij die gegevens niet door.

 

Kaartlezer: een veiligheidsmodule waarmee u uw bankverrichtingen kunt uitvoeren bij BNP Paribas Fortis. U kunt die lezer alleen gebruiken op voorwaarde dat u een gebruikersnummer hebt, een bankkaart van BNP Paribas Fortis en de geheime pincode van die kaart.
 

Phishing: phishing is een samentrekking van fishing (vissen) en phreaking (computerfraude). Het gaat hier om mensen die hengelen naar vertrouwelijke gegevens (zoals wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens) door zich bij de slachtoffers voor te doen als iemand die zij vertrouwen en die de gevraagde informatie nodig heeft. Het is in feite een supergevaarlijke vorm van spam. De berichten vertellen de geadresseerden vaak dat er een probleem is met hun rekening en vragen dan om op een website inlichtingen te geven over die rekening en over zichzelf.

 

Spam: ongewenste e-mail. Deze berichten worden massaal verstuurd en bevatten doorgaans commerciële boodschappen (verkoop van geneesmiddelen, gokwedstrijden, deelname aan loterijen). De inhoud van spam is vaak illegaal, bedrieglijk en/of schadelijk. De verzender maakt zich meestal niet bekend.

 

Spyware: dit is software die zich in uw computer nestelt, u bespioneert terwijl u op het internet surft en uw gebruikersgegevens steelt.
Spyware verstopt zich vaak in freeware of shareware die u kunt downloaden van het internet. Spyware kan de bestanden op uw vaste schijf scannen, andere spyware installeren, cookies lezen, uw internetstartpagina wijzigen enz. Spyware kan ook uw vertrouwelijke gegevens lezen en ze doorsturen naar oplichters op het internet. Die gebruiken uw gegevens dan om u ongevraagde reclame (spam) toe te sturen of verkopen ze door aan anderen.

 

SSID: staat voor Service Set Identifier. Het is de naam van uw Wifi-netwerk die verspreid wordt en die uw toegangspunt tot alle draadloze computers identificeert.

 

Virus: een computervirus is een programma dat zich op uw computer installeert zonder dat u dat wilt of zelfs maar weet. Het kan zich verbergen in eender welk bestand (attachment) dat u van het internet bent gaan halen. Een computervirus zet zich vast op een ander programma, vernielt het of vervangt het door een ander programma. Het kan uw apparatuur beschadigen, programma's verwijderen, de snelheid van uw computer vertragen enz.

 

Vishing: samentrekking van Voice (stem/spraak) en Phishing (zie verder). Een telefonische oproep, meestal vooraf opgenomen, informeert u zogezegd over ongewone activiteiten op uw kaart of uw rekening die waarschijnlijk verband houden met een poging tot fraude en vraagt u om terug te bellen naar een telefoonnummer waar u zich moet identificeren aan de hand van vertrouwelijke gegevens.

 

Wifi: Wireless Network = draadloos netwerk.

Terug naar startpagina