Online bankieren

#
Wist u dat…
  • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
  • u nu kan huren, en later kopen?
Ontdek HappyNest

Online bankieren

  • Vraag het aan Fintro
#
Wist u dat…
  • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
  • u nu kan huren, en later kopen?
Ontdek HappyNest

SPAREN EN BELEGGEN

Aandelen

Wat zijn aandelen?

Een belegger die een aandeel koopt, wordt als aandeelhouder voor een stukje mede-eigenaar van het bedrijf. Een aandeelhouder is dus bereid om risico te lopen. Hij heeft recht op een deel van de winst van het bedrijf als het goed gaat en hij zal ook delen in het eventuele verlies van het bedrijf als het wat minder gaat omdat de waarde van het aandeel dan meestal daalt. In het slechtste geval wordt de waarde zelfs tot nul herleid (bv. bij faillissement). Meer informatie vindt u in de kennisfiche 'Wat zijn aandelen?'. 

(Gedeeltelijke) recuperatie van de roerende voorheffing op dividenden

In het kader van het zomerakkoord van 2017 heeft de federale regering verschillende fiscale maatregelen aangenomen die een impact hebben op beleggers. Een van de maatregelen wil de reële economie ondersteunen door rechtstreekse beleggingen in aandelen te stimuleren. Sinds 1 januari 2018 kan daarom op een eerste schijf van dividenden afkomstig van aandelen van Belgische en buitenlandse bedrijven de roerende voorheffing worden gerecupereerd. 

Opgelet: u krijgt dit fiscaal voordeel niet automatisch! De Belgische roerende voorheffing wordt afgehouden aan de bron, op het moment dat het dividend wordt uitbetaald, maar ze kan daarna (gedeeltelijk) worden gerecupereerd. Om gebruik te maken van dit voordeel moet de belegger in aandelen dit elk jaar aanvragen via zijn belastingaangifte.  

Raadpleeg onze brochure.  Hierin vindt u informatie die u kan helpen bij het identificeren van de dividenden die in aanmerking komen voor een vrijstelling en meer uitleg over de stappen die u moet ondernemen om de roerende voorheffing die reeds werd afgehouden op de dividenden van uw aandelen (gedeeltelijk) te recupereren. 

In deze (niet-exhaustieve) lijst vindt u bovendien een overzicht van Belgische en buitenlandse aandelen die vorig jaar een dividend hebben uitgekeerd en de datum waarop dat dividend werd betaald. Die informatie kan u helpen bij het opzoeken van de betrokken betalingen in uw rekeninguittreksels. 

Aanbod van de maand

Ontdek de nieuwe beleggingsproducten van deze maand.

Ontdek ons aanbod van de maand