Online bankieren

#
Wist u dat…
 • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
 • u nu kan huren, en later kopen?
Ontdek HappyNest

Online bankieren

 • Vraag het aan Fintro
#
Wist u dat…
 • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
 • u nu kan huren, en later kopen?
Ontdek HappyNest
DAGELIJKS BANKIEREN

Hoe online fraude herkennen?

PRAKTISCH

Online, is dat veilig?

Foto’s delen op sociale media, chatten met vrienden, online winkelen of een vakantie boeken … Met internet is heel veel mogelijk. Maar hoe zit het met de beveiliging van uw persoonsgegevens?

UW VOORDELEN

Blijf alert

Gegevens die worden verstuurd via het internet kunnen worden onderschept of gelekt, uw toestel kan aangevallen worden door een virus of uw persoonsgegevens kunnen gestolen worden … Blijf dus altijd alert.

MEER INFO

Wees ze te slim af

Maak van cyberveiligheid een goede gewoonte, want op het web schuilt het gevaar soms in een klein hoekje. Ontdek onze tips om uw persoonsgegevens zo goed mogelijk te beschermen.

Opgelet voor cybercriminelen

Phishing, identiteitsfraude, diefstal van gegevens, malware … Fraudeurs ontwikkelen voortdurend nieuwe slimme technieken, realistischer en geavanceerder dan ooit.

Eén keer klikken zonder opletten kan soms zware gevolgen hebben. Lees onze tips om uw persoonsgegevens zo goed mogelijk te beveiligen.

UW ONLINE VEILIGHEID

Hoe creëer je een veilig wachtwoord?

De basics van een veilig wachtwoord

Hoe langer, moeilijker en ongewoner uw wachtwoord, hoe lastiger het te kraken is.

 • Gebruik een mix van alle mogelijke tekens: hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens.
 • Bedenk hele zinnen als wachtwoord in plaats van één woord.
 • Gebruik geen voor de hand liggende data of namen (dus niet uw verjaardag of de naam van uw partner of kind).
 • Stel geen wachtwoord samen uit naast elkaar liggende toetsen (dus niet 12345 of azerty) – dat is een van de eerste dingen die hackers proberen.
 • Vind een onbestaand woord uit. Hackers gebruiken speciale software om alle woorden uit het woordenboek uit te proberen, ook de meest ongebruikelijke.

Wachtwoordmanager

Gebruik zowel privé als op het werk een apart wachtwoord voor elke website. Een hacker die een van uw wachtwoorden heeft gekraakt, kan dan niet zomaar in al uw andere accounts.

Gebruik een wachtwoordmanager om unieke wachtwoorden te genereren. Die wachtwoorden hoeft u gelukkig niet allemaal te onthouden, want uw wachtwoordmanager houdt ze allemaal bij. En voor de wachtwoordmanager zelf hebt u maar één wachtwoord nodig. Praktisch én veilig!

Extra vergrendeling

Voeg naast het wachtwoord, afhankelijk van de functionaliteit van uw apparaat, fysieke beveiliging toe. Dit kan uw vingerafdruk zijn of gezichtsherkenning (een uniek biologisch identificatiekenmerk). Schakel ook uw apparaatvergrendeling in.

Dat principe noemt men tweestapsverificatie (Two Factor Authentication): een extra zekerheid voor een betere beveiliging.

Uw toestel beveiligen

Uw digitale apparaten weten meer over u dan u denkt. Zorg ervoor dat uw geheimen niet in verkeerde handen vallen.

Schakel de vergrendeling van uw toestel in

Afhankelijk van de kenmerken van uw toestel (smartphone, tablet of computer), vergrendelt u het met een code, uw vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Doe die updates

Softwarefabrikanten sturen geregeld beveiligingsupdates uit die deel uitmaken van de algemene updates van het besturingssysteem en van uw apps. Het is belangrijk dat u die software-updates altijd zo snel mogelijk installeert.

Download alleen apps van officiële appstores

Sommige apps bevatten malware. Wees voorzichtig en download je apps alleen uit de App Store of Google Play. Klik nooit op een link om een applicatie te downloaden of bij te werken.

Gebruik enkel bekende wifinetwerken

Verbinding maken met openbare wifi is riskant. Op reis is het beter om de ‘wifi-hotspot’ van je smartphone te gebruiken of de verbindingstijd te beperken. Verander thuis het originele wachtwoord van je modem en laat vreemden geen verbinding maken met je netwerk.

Installeer antivirus- of anti-malware software

Om malware (software die frauduleus op een computer is geïnstalleerd om de beveiliging ervan te doorbreken) en ransomware (kwaadaardige software die persoonlijke gegevens gijzelt) te vermijden, installeert u een antivirus- of antimalware op uw computer. Scan uw USB-drives regelmatig met een antivirusprogramma.

BETER REAGEREN

Online fraude en phishing voorkomen

Test je kennis, ontdek onze tips en video's om te leren hoe je oplichting kunt herkennen en hoe je moet reageren.

Bescherm uzelf tegen fraude

Wat te doen bij een noodgeval?

Neem uw voorzorgen

Bent u uw bankkaart of smartphone kwijt of denkt u dat uw persoonsgegevens zijn gestolen?

Bij (vermoeden van) bankgerelateerde fraude (kaarten, Fintro Easy Banking Web of Fintro Easy Banking App) kunt u met bepaalde stappen de actie van hackers beperken.

Ontdek wat te doen in het geval van fraude

Reken op Safeonweb

U ontvangt een mail van een overheidsinstantie, leverancier of provider, waarin u dringend verzocht wordt op een link te klikken en dan in te loggen op ‘uw online bank’? Stuur de e-mail, een screenshot van de sms, enz. naar verdacht@safeonweb.be.

De Safeonweb-applicatie is ontwikkeld door het centrum voor cybersecurity in België. Naast advies waarschuwt het u voor cyberdreigingen.

Naar de website van SafeWeb

Onze garanties voor uw online veiligheid

 • Uw online en mobiele bank

  Met Fintro Easy Banking Web en Fintro Easy Banking App garanderen procedures de veiligheid van uw gegevens. Ontdek hoe uw online en mobiele bank u een veilige omgeving biedt.

  De veiligheid van Fintro Easy Banking

 • Veilig online betalen

  Mode, cultuur, vakanties… Het internet heeft de aankoopmogelijkheden verveelvoudigd. Ontdek hoe de veiligheid van uw online betalingen wordt gegarandeerd.

  Uw beveiligde online betalingen

  Veilig online betalen