Online bankieren

#
Wist u dat…
 • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
 • u nu kan huren, en later kopen?
Ontdek HappyNest

Online bankieren

 • Vraag het aan Fintro
#
Wist u dat…
 • u met Fintro Easy Banking App uw bank altijd bij de hand heeft?
Download Fintro Easy Banking App

Aan uw zijde

#
Wist u dat…
 • u nu kan huren, en later kopen?
Ontdek HappyNest

DAGELIJKS BANKIEREN

PSD2, een nieuwe betaalrichtlijn

Steeds meer nieuwe technologieën en een veranderend consumentengedrag: het Europese Parlement moest zijn eerdere betaalrichtlijn PSD1 dus wel bijwerken. En zo zag de ‘Payment Services Directive 2’ (PSD2) het levenslicht.

Efficiëntere betaaldiensten

De belangrijkste vernieuwing? Voortaan kunnen zowel banken als niet-banken u efficiëntere betaaldiensten aanbieden dankzij nieuwe technologieën.

Want PSD2, dat zijn heldere regels die de innovatie en concurrentie op de betaalmarkt aanmoedigen. De richtlijn schept een duidelijk juridisch kader voor het uitwisselen van bankgegevens en bevordert zo de ontwikkeling van nieuwe diensten die aan uw behoeften beantwoorden. Uiteraard wel op voorwaarde dat u daarvoor uw uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven.

In feite maakt u nu al gebruik van dergelijke diensten, die er gekomen zijn door samenwerkingen tussen uw bank en derde partijen. Denk maar aan Apple Pay of Payconiq … En dat is nog maar het begin!

In alle veiligheid

Nieuwe dienstverleners

Als consument kunt u vandaag bepaalde rechten toekennen aan drie soorten aanbieders van betaaldiensten. U geeft hen namelijk toestemming om een of meer van de volgende prestaties te verrichten:

 • uw rekening raadplegen
 • een betaling doen
 • aan uw bank vragen om te bevestigen of er genoeg geld op uw rekening staat om de gewenste verrichting uit te voeren. De derde partij heeft geen toegang tot uw rekeningsaldo en kan ook geen bedrag blokkeren.

Is de veiligheid van uw betalingen en persoonsgegevens gewaarborgd? Alle aanbieders van betaaldiensten moeten bewijzen dat ze daarvoor afdoende maatregelen hebben genomen. Bovendien staan ze onder toezicht van hun nationale bevoegde autoriteit. In ons land is dat de Nationale Bank van België.

U houdt de touwtjes in handen

U beslist aan welke derde partij u toegang geeft tot uw betaal- en rekeninggegevens en waarvoor.

Hoe geeft u uw formeel akkoord? Door een beveiligde validatieprocedure te volgen: de Strong Customer Authentification of SCA. Dat is de validatie die u verricht wanneer u uw betaalkaart en kaartlezer gebruikt. Zonder uw uitdrukkelijk akkoord kan dus niemand toegang krijgen tot uw gegevens of ze doorgeven. Ze zijn beschermd.

Wilt u dat de derde uw rekening niet meer kan raadplegen of verrichtingen kan uitvoeren? Dan kunt u die machtiging altijd intrekken. Deel dat rechtstreeks aan de dienstverlener mee. Als u die dienst niet regelmatig gebruikt, dan moet u na 180 dagen opnieuw uw formele toestemming geven. Wilt u niet langer dat de derde kan vragen of uw rekeningsaldo toereikend is? Neem dan gewoon contact op met uw bank.

Steeds veiliger online betalen

We kopen, bestellen, boeken ... steeds meer online. U vraagt zich misschien af of uw betalingen veilig genoeg zijn? De Europese PSD 2-richtlijn regelt europese online betalingen en hun veiligheid en maakt het principe van sterke klantauthenticatie verplicht.

Vandaag zijn uw kaartnummer en de driecijferige CVV-code op de achterkant van uw Bancontact Visa debetkaart of kredietkaart over het algemeen voldoende om te betalen, vooral op buitenlandse websites. Met PSD 2 zal dit geleidelijk veranderen, of toch in Europa. Wanneer u betaalt met uw debetkaart, kredietkaart of smartphone, moet u nu uw identiteit bewijzen. Hoe? Afhankelijk van de situatie moet u twee van deze drie kenmerken combineren:

 • iets dat u kent, zoals uw pincode
 • iets dat u bezit, zoals uw kaartlezer of smartphone
 • iets unieks voor u, zoals uw vingerafdruk

Als klant van de bank bent u al bekend met deze procedure. Want wanneer u inlogt op Fintro Easy Banking Web of Fintro Easy Banking App, doet u dat al. Met de PSD 2-richtlijn wordt dit de standaard voor alle Europese betalingen, zoals bijvoorbeeld de hotelkamer die u op een Nederlandse reissite hebt geboekt, of het leuke cadeau voor uw kinderen dat u op een Franse webwinkel gevonden hebt.

Voor niet-Europese websites en met enkele uitzonderingen, zoals kleine bedragen, maandelijkse abonnementen..., zal deze regel niet van toepassing zijn en kunt u altijd betalen met uw kaartnummer en CVV-code.

Uw voordelen? Concreet!

Al uw rekeningen in één app

Al uw betaal- en spaarrekeningen, zowel van Fintro als van andere banken, in uw Fintro Easy Banking App (op Android) raadplegen? Dat kan! U hoeft niet langer van de ene naar de andere app te switchen om een totaalbeeld te krijgen van uw financiële situatie.

Betalen zonder supplement

U betaalt niet langer bijkomende kosten wanneer u online of in de winkel met de kaart betaalt. Gedaan dus met meerkosten in bepaalde webshops voor betalingen met Bancontact of met uw kredietkaart.

Eigen risico verminderd tot een derde

Is uw debet- of kredietkaart zoek of werd ze gestolen? En heeft de dief of oneerlijke vinder er een betaling mee gedaan? Uw eigen risico (tot de melding van het verlies of de diefstal van de kaart) bedraagt voortaan 50 euro in plaats van 150 euro, voor zover u zich niet schuldig hebt gemaakt aan fraude of grove nalatigheid.

In het kader van de PSD2-richtlijn verstrekt BNP Paribas Fortis statistieken van de beschikbare PSD2-gereguleerde en beschikbare API's die door derde partijen worden gebruikt.

Alle PSD2-gereguleerde API's en hun documentatie van BNP Paribas Fortis zijn beschikbaar via de API-catalogus op de BNP Paribas Fortis Developers Portal.

Voor informatie over de Connexis Cash PSD2 API's verwijzen wij u naar de BNP Paribas Corporate and Institutional Banking (CIB) API catalogus, die beschikbaar is op het BNP Paribas CIB Developers portal.

Meer weten?

In het kader van de PSD2-richtlijn verstrekt Fintro statistieken  van de beschikbare PSD2-gereguleerde en beschikbare API's die door derde partijen worden gebruikt.

Brochure PSD2