Menu

Spijker uw kennis bij

Blindelings uw weg vinden in het beleggersjargon ?

Met deze gids neemt u een vliegende start.

Wenst u zich voor te bereiden op de test ‘Kennis en ervaring’ of simpelweg de financiële spitstechnologie onder de knie krijgen? Lees onze kennisfiches, bekijk onze filmpjes en u belegt voortaan met kennis van zaken.

Wat zijn obligaties?

Als u een obligatie van een bedrijf of van een overheid koopt, leent u geld uit aan de emittent. Die moet die lening na een vooraf afgesproken periode terugbetalen. In ruil voor het ter beschikking stellen van uw geld ontvangt u tijdens de looptijd intresten van de emittent. Dit noemt men de coupon. Lees meer.

Bekijk ons filmpje over obligaties

Wat zijn aandelen?

Een belegger die een aandeel koopt, wordt als aandeelhouder voor een stukje mede-eigenaar van het bedrijf. Een aandeelhouder is dus bereid om risico te lopen. Hij heeft recht op een deel van de winst van het bedrijf als het goed gaat en hij zal ook delen in het eventuele verlies van het bedrijf als het wat minder gaat omdat de waarde van het aandeel dan meestal daalt. Lees meer.

Bekijk ons filmpje over aandelen

Wat zijn fondsen zonder kapitaalbescherming?

De meeste fondsen zijn Instellingen voor Collectieve Beleggingen (ICB). Iedere ICB is als het ware een bedrijf op zich en heeft als doel om het spaargeld van veel verschillende beleggers in één grote pot samen te brengen. Voor elk fonds zijn er beheerders die het verzamelde spaargeld volgens een vooraf bepaalde strategie en voorwaarden beleggen. De beheerder kan beleggen in producten zoals aandelen, obligaties, afgeleide producten, vastgoed. Lees meer.

Bekijk ons filmpje over fondsen zonder kapitaalbescherming

Wat zijn gestructureerde producten met kapitaalbescherming (100%) op vervaldag?

Een gestructureerd product heeft net als een obligatie een vaste looptijd en, als alles goed gaat, een kapitaalbescherming van 100%. Het rendement is daarentegen niet of slechts deels gegarandeerd. Als u een potentieel hoger rendement zoekt, moet u vaak inboeten op de kapitaalbescherming. Lees meer.

Bekijk ons filmpje over gestructureerde producten met kapitaalbescherming op vervaldag

Een volledig overzicht van bovenstaande beleggingscategorieën

Lees meer

Overzicht financiële instrumenten en aanbieders

  • Hier vindt u de essentiële Informatie over onze financiële instrumenten en aanbieders.
  • Hier vindt u de informatiebrochure over financiële instrumenten (pdf).