Menu

Veilig betalen op het internet

Veilig betalen is essentieel

Online shoppen, facturen betalen of een reis boeken,... we doen het vaak en daarom legt Fintro de nadruk op veiligheid.

Met uw kredietkaart

Wanneer u uw kredietkaart gebruikt in een webshop, kijk dan na of het adres van de betaalmodule met https:// begint (in plaats van de gebruikelijke http://) of dat er een hangslotje onderaan het scherm staat. De weergave kan verschillen volgens uw browser. Kijk ook na of de naam van de website overeenstemt met de gekozen winkel of de geselecteerde sector. Volg daarna deze stappen:

Om uw betalingen te bevestigen hebt u uw klantnummer, kredietkaart en geheime code nodig.

  1. Vul uw naam, kredietkaartnummer, vervaldatum en veiligheidscode (op de keerzijde) in.
  2. Ga na of u naar een betaalmodule wordt geleid, van uw bank of geïntegreerd in de website.
  3. Bevestig de betaling met een kaartlezer, uw pincode en/of uw veiligheidscode.
  4. U wordt naar de website van de winkel geleid om de aankoop te bevestigen.

Met uw debetkaart

Staat het logo van Maestro of Bancontact/Mister Cash op de betaalpagina van de webshop? Dan kunt u uw aankoop met uw gewone debetkaart betalen. U hebt daarvoor uw kaartlezer nodig en bent dus meteen beschermd door het principe van de verplichte klantauthenticatie.

Met andere betaalsystemen

Er bestaan betaalmiddelen die speciaal voor online aankopen werden ontwikkeld (PayPal, iTunes, Google Play ...). Zij garanderen veilige betalingen op het internet. U moet hiervoor een account aanmaken die losstaat van uw bankrekening. Die rekening wordt voor kleinere bedragen gecrediteerd aan de hand van uw kredietkaart en maakt gebruik van de beveiliging van de bank. Daarna worden de betalingen verricht met een gebruikersnaam en een wachtwoord.

Nog veiliger online betalen

We kopen, bestellen, reserveren ... steeds meer online. Vraagt u zich af of de betalingen ervan wel veilig genoeg verlopen? Online betalingen en de veiligheid ervan worden geregeld in de Payment Services Directive of PSD2, de nieuwe Europese Richtlijn voor online betalingen in Europese webshops. Zo maakt PSD2 nu het principe van sterke klantauthenticatie verplicht.

Vandaag volstaan meestal uw kaartnummer en de CVV-code (de 3-cijferige code op de achterkant van de kredietkaart) om te betalen, vooral op buitenlandse websites. Met PSD2 wordt dat, alvast in Europa, geleidelijk aan verleden tijd. Dus of u nu met uw debetkaart, kredietkaart of smartphone betaalt, u zult voortaan moeten bewijzen dat u het bent. Afhankelijk van de situatie combineert u dan twee van deze drie kenmerken:

  • iets dat u weet: bv. uw pincode;
  • iets dat u bezit: bv. uw kaartlezer of smartphone;
  • iets dat eigen aan u is: bv. uw vingerafdruk.

Voor u als klant van de bank is dit niet nieuw: als u zich aanmeldt op Easy Banking Web of App past u dit al op exact dezelfde manier toe. Onder PSD2 wordt dit nu dus ook voor alle Europese betalingen de norm: zoals voor die hotelkamer die u boekte op een Nederlandse reissite of voor het leuke kindercadeau dat u spotte op een Franse webshop.

Voor niet-Europese websites en een paar uitzonderingen, zoals voor kleine bedragen, maandelijkse abonnementen … geldt deze regelgeving niet en kan het zijn dat u nog met kaartnummer en CVV-code kan betalen.

Wilt u er meer over weten?

Meer weten?

Wilt u hierover meer weten? U leest hier alles over in het document dat we voor u selecteerden.